zaterdag 23 februari 2008

Einde maand in Ecuador!!

Zondag 10 februari ’08
Verjaardag van de tweeling hermanos van Thijs D.

Rond 7 u is Thijs Dj vertrokken naar Archidona om naar de mis van 9 uur te gaan met Armando.
Sarah en Thijs vertrokken later naar Tena, we spraken af in het internetcafé.
Iets later vertrokken we naar het park amazona’s dat in het centrum van Tena gelegen is. We deden onze inkopen en vertrokken terug naar de gemeenschap.
Rond 19.00u stond hier een jonge Mechelaar bij ons aan de deur. Samen met een vriend werkt hij hier drie maanden als vrijwilliger in Tena , in een middelbare school. We zijn meegegaan naar hun verblijfplaats die op 20 minuten wandelen van ons huisje ligt aan de andere kant van de rivier. We moeten dus door de rivier wandelen, er is namelijk geen brug.
’S Avonds moesten we in het donker terugkeren door de rivier, dit was een hele ervaring.

Maandag 11 februari ’08

s’Morgens vroeg zijn Thijs en Thijs naar Archidona vertrokken, jammergenoeg hadden we de taxi gemist, dus moesten we onze kitten insmoeten om een flinke ochtendwandeling te maken.
Sarah gaf ondertussen Engelse les aan de kinderen. Het onderwerp van de les: de dierenwereld.
Thijs en Thijs gingen een schooltje bezoeken en verf kopen.
De directrice verwelkomde ons en leidde ons rond in de gehele school.
We stelden ons voor aan de kinderen op vraag van de directrice.
In die kindertuin, schooltje zaten zo’n 56 kinderen allemaal 5 jarigen.
De maandag is er altijd de groet aan de vlag van Ecuador, de kinderen die hun kostuumpje mooi aanhebben mogen vooraan staan met de vlag. Ze zingen het Ecuadoriaans volkslied met de hand op de borst.
De directrice bedankte ons wel twee maal, we kregen applaus van alle kinderen.
In de school hebben ze heel veel educatief materiaal, zie foto’s , ze hebben schommels van banden gemaakt zeer mooi en tof om op te zitten…
In de klas zagen we mooie handpoppen.
We vroegen ons af waar ze dit vandaan haalden ?
De directrice vertelde ons dat er die dag een grote beurs was van het Eco toerisme waar we dit konden vinden. Onze plannen werden dus wat gewijzigd, We vertrokken onmiddellijk naar Tena om eens een kijkje te gaan nemen want het was de laatste dag van die beurs.
We hebben alles laten vallen en we zijn er met twee naartoe getrokken.
Nadien wilde Thijs D. er nog graag wat rondlopen, maar we moesten terugkeren. Want Sarah wist tenslotte niet dat we zo lang zouden wegblijven.
We namen de bus terug,
Thijs ging rechtstreeks door met de bus naar archidona om er verf te kopen en nadien ging hij nog op het internet om de foto’s op de blog te zetten.
Thijs D, was vroeger afgestapt en was al nr huis vertrokken. Wandelen maar!!!
Sarah en Thijs d zijn dan samen met de leerlingen naar Tena vertrokken om de beurs te bekijken.
Thijs d, heeft die dag op een lama gezeten en een grote boaslang in z’n handen gehad… hij was er van in de wolken. Zie foto.
Nadien begon het serieus te stortregenen, het pad werd echt een rivier. Sarah en Thijs D. hielden de sfeer er toch in door echte “hitjes” te zingen. Vb: it’s Raining Men.

Dinsdag 12 februari ’08

Thijs en Thijs schilderden een uurtje of twee. Om 9u30-10uur stopte de lerares met lesgeven. De school werd gesloten dus moesten wij ook buiten, ze gingen naar de feria (laatste dag van het Carnaval). Wij konden dit feestje niet aan onze neus voorbij laten gaan (THE party of the year) , we trokken dan ook maar naar Tena.
We bezochten daar de markt en het vliegveld. Ter plaatse nam Thijs D. ook een foto van Sarah tussen de knappe militairen. Haar dag was geslaagd.
Overal zijn optredens en marktjes in de straten in Tena, zelfs de president was aanwezig.
’s Avonds gingen we naar het parque central in Tena waar we supergoede optredens bewonderden. Het bier vloeide er rijkelijk. ;)
We dansten de nacht door en keerden tegen 4u huiswaarts.

Woensdag 13 februari ’08

De volgende dag zijn we rond 14u wakker geworden. Onze slaap konden we gebruiken na zo’n leuk feestje. Sarah en Thijs hebben tegen 14.30u Engelse les gegeven.
‘S avonds voetbalden de jongens met de jongeren van het dorp.
Die avond heeft Thijs D. in de school hartenballonnetjes geplooid om de klas te versieren. (Morgen is het Valentijn)

Donderdag 14 februari ’08
Valentijn!
Alweer een slapeloze nacht vanwege de stortregen.
‘S morgens waren we al vroeg klaar om onze schilderactiviteit aan te vatten. Maar de juf had liever niet dat we eraan begonnen. Ze moest namelijk les geven. Rara uitleg, want de les duurt nooit lang.
Toch hebben we de klas binnengedrongen om aan de hogere stukken te beginnen waar de kinderen niet aan kunnen.

Thijs D. heeft opnieuw met Sarah Engelse les in de voormiddag gegeven. In de namiddag hebben ze met de jongeren gevoetbald.
Vandaag spraken we met de Padres de familias (dit zijn namelijk de mama’s van de kinderen) over de heropening van het winkeltje in het dorp.
De vrouwen besloten om donderdagmiddag erop de eerste stappen te zetten.
Rarara of ze er ook echt zullen zijn. Met het geld van het winkeltje kunnen ze tandenborstels en tandpasta voor de kinderen kopen. Wat wij zeer belangrijk vinden. Thijs C. heeft heel de dag geschilderd.
Die dag was er ook opnieuw geen water.
Thijs C is ’s avonds nog naar onze nieuwe vrienden(de belgen) gegaan.

Vrijdag 15 februari ’08

Net als de andere dagen heeft Sarah engelse les gegeven. Onderwerp: het werkwoord TO BE.
Thijs C heeft geschilderd en Thijs D sprong bij waar nodig.

Daarna gingen we Naar Christof en Wim (de twee belgen). De rivier stond hoog en had een stevige stroming waardoor we er moeilijk door konden. Onze landgenoten verblijven in een prachtig buitenverblijf (Villa) van hun leerkracht, ze hebben een terras dat 2 keer de grootte heeft van ons huisje, supermooie hangmatten, een warme douche,…En toch zijn we niet jaloers! ;)

’S Avonds zijn we in het donker huiswaarts getrokken(dus over de rivier).
Er viel iets uit Thijs D z’n zakje. Ze dachten dat het onze gsm of sleutels waren. Gelukkig was het maar een flesje water.

Later op de avond gingen we iets drinken met de belgen en met onze goeie vriend José die speciaal afgekomen is. Bij zijn aankomst merkten we dat hij 4 nichtjes mee had. Hoe meer zielen, hoe meer vreugde. De pick up in en weg waren we (net als in the good old Ottavalo-times J ). We hebben ons geamuseerd.

Zaterdag 16 februari ’08

Zaterdag was echt een warme dag. We zijn samen met Jose en zn nichtjes naar de
Isla del Mono’s gegaan. Dit is een natuurpark met veel apen en andere buitengewone dieren.

Het was er heel mooi en lekker warm. Gelukkig konden we ons verfrissen in het zwembad bij het park.
In het park zaten (hoe raad je het): APEN, papegaaien, slangen, schildpadden, Toekans,…We hebben er apen gezien, een zeer grote papegaai, slangen, schildpadden, er was prachtige natuur, Rond 16.30u zijn we naar huis vertrokken door de regen.

Jose en zn nichten hebben samen Met Thijs c nog een gezelschapspel gespeeld , Sarah ruste uit in bed, Thijs D. heeft wat muziek gespeeld met de mannen van de gemeenschap die weer al eens boracho(dronken) waren.
Thijs C. heeft opnieuw een kip gekuist. Het was zeer lekker.

Sarah ging die avond op stap in Tena met José en de nichtjes. Ze sliep daar bij hen in een hotelletje.

Zondag 17 februari ’08

De volgende morgen gingen Thijs en Thijs naar Tena. We hebben er afgesproken met Sarah tegen 12u in een internetcafé. Want inderdaad: zondag is internetdag. Sarah heeft die morgen samen met de José een indianendorpje bezocht waar er weer apen waren. Er kwam er eentje op haar hoofd zitten. Zijn behoefte doen zeker?? Zie foto.;)
Nadien hebben we kort afscheid genomen van onze “moat” L

De zondagnamiddag doen we altijd onze inkopen . Dan nemen we een taxi en gaan we huiswaarts. Want eten voor 3 voor een volledige week kun je al wandelend niet meesleuren.

Maandag 18 februari ’08

Maandag vroeg in de morgen stonden Thijs en Thijs op om te gaan observeren in een schooltje in Archidona genaamd: Jardin De Infantiles Teodoro Otero.
In die school zitten 60 kleuters van 5 jaar die verspreid zitten over 3 klassen.
De kinderen die het wensen kunnen ’s morgens nog een ontbijt eten op school. Een koekje en een warm vruchtendrankje. ( Omdat vele kinderen thuis geen ontbijt … krijgen gaan vele kinderen enkel en alleen maar om het ontbijt en het eten naar school, want dit is gratis)

Om 8 uur begint de school. Maandagmorgen is het in alle scholen in heel Ecuador de verering van hun vlag, met het Nationale volkslied.
Al de kinderen staan mooi in een rij. Vervolgens doen de kinderen een aantal bewegingsoefeningen en zingen ze enkele liederen. (Dit doen ze al roepend, niet al zingend)
De directrice zegt verschillende keren: Descanso (: benen open), Atencion firmes(benen dicht). Daarna gaat de directrice rond en inspecteert ze wie er het mooist z’n uniform aan heeft.
Diegene die het mooist hun uniform aanhebben die mogen vooraan op het podiumpje staan met de vlag in het midden. Daarna wordt de cd speler aangestoken met het nationale volkslied.
De kinderen leggen hun hand op de borst en zingen,roepen dan ook uit volle borst mee. Het is net als in het leger.

Daarna gaan de kinderen elk naar hun eigen klas.
(Een kort voorbeeldje van hoe het er aan toe gaat. Dit is een school waar men veel les geeft)

De Juf schrijft op het bord: Hoy es lunes 18 de febrero de 2008.
De juf overloopt de kalenders( dag,maand,aanwezigheids net als in belgie)
Er was een mooie aanwezigheidsboom in de klas.
Dan overlopen ze de verschillende vormen, cirkel,…daarna ook de kleuren.
De juf zegt dat ze hun rechterschoen op de bank moeten leggen, linker schoen op de bank, alle twee… Waar kopen we schoenen? Om het kort uit te leggen. Het is een activitiet rond schoenen.(prikken of knippen, kleuren en plakken)
Rond 10 uur hebben de kinderen zo’n 45 tal minuten pauze.
De kinderen kunnen op de schommel, spelen in de zandbak,voetballen,…
Rond 11u45 stopt men met les geven, de kinderen gaan naar de eetzaal en krijgen daar nog een middagmaal. Rijst met bruine bonen en een gevaarlijk maar lekker vruchtendrankje. Hmmmm lekkerrrr. Aan jou de keuze of je het opeet. 1 Thijs ging ervoor de andere haakte af. Daarna gaan de kinderen naar huis.

Sarah heeft die dag opnieuw Engelse les gegeven aan de kinderen en in de namiddag aan de jongeren. Het spel party-animals (om de dieren te leren) valt erg in de smaak bij de kinderen.

Dinsdag 19 februari ’08

Thijs D. stond vroeg op om opnieuw naar de Jardin De Infantiles Teodoro Otero te gaan.( hij had kindercd’s gekregen die de volgende dag zeker terug moesten zijn. Thijs C heeft die morgen opnieuw geschilderd.
De kinderen hadden vandaag een ander kostuum aan. Dinsdag is het sportdag.
Dan dragen de kinderen een joggingsbroek met een hemdje zonder mouwen.
s ‘Morgens deden de kinderen enkele turnoefeningen. Daarna gingen ze met z’n allen op bezoek naar een timmerman en een technieker. De directrice vindt het belangrijk dat ze veel met de kinderen op stap gaan naar de werkelijkheid, zo kunnen de kinderen de dingen beter ervaren. En gelijk heeft ze!!
Deze uitstap was uitgesteld vanwege de regen.
Na die uitstappen ging Thijs D een kijkje nemen naar de Jardin wat verderop waar de kinderen van 6md tot 4 jaar verbleven. In die kinderopvang-school hadden ze echter zeer weinig materiaal. De vrouwen die er rond lopen dragen een kapje op hun hoofd en een schort, het was precies of Thijs D. zich in een ziekenhuis bevond. Na een uurtje had hij het wel gezien en ging hij nog even terug naar de Jardin de infantiles.
De kinderen waren over de schaar aan het leren, één hulpjuf knipte de twee delen van een schaar uit, uit fomix. De kinderen moesten die twee delen dan aan elkaar bevestigen. Leuk om te zien.

Sarah had een vrije dag en ging ’s morgens in het schooltje wat helpen, in de namiddag zocht ze het Hakuna Matata- strandje op.

Woensdag 20 februari ’08

Thijs en Thijs gingen terug mee met de taxi van 6u30 met al de jongeren op weg naar school. Soms zitten we wel met 25 jongeren in één auto(pick up). Eigenlijk niet zo aangenaam want de weg is niet zo vlak als de autostrade in België.

We gingen vandaag naar een kleuterschool kijken. Maar de jongeren van Shaupi Shungo vroegen ons wanneer we eens naar hun school(middelbare school) gingen kijken. Dus gingen we maar onmiddellijk mee met hen: Collegio Fiscal Diurno “Canton Archidona”.
We liepen de inspecteur tegen het lijf. We vertelden dat we studenten uit België waren… Hij begeleidde ons doorheen de school. In iedere klas werden we voorgesteld. Toch niet echt iets dat we verwacht hadden. Hij legde ons ook het onderwijs uit van Ecuador. Als je durft uitleg te vragen dan ben je voor een lange tijd weg. Uit zijn uitleg begrepen we dat iedere maanden eerbetoon aan de vlag is. Hij vraagt ons of we niet willen komen kijken. Hij gaat ons dan voorstellen. Thijs D vindt het geweldig.
Robert, de inspecteur vertelde ook dat hij gitaar speelde. Thijs Dj, z’n oren gingen open en hij vroeg of hij geen Spaanse muziekliederen had om te spelen… De man zag het volledig zitten om eens af te spreken. Dus wisselden ze telefoon nr.

Daarna bezochten we een andere kleuterschool,dicht bij de kerk van Archidona.
Thijs Dj kreeg in een klas enkele Cd’s mee met kleuterliederen om te kopiëren.
Eindelijk eens iets waar we echt mee kunnen werken.

Een andere juf toonde Thijs C, foto’s van kinderen met verkleedkledij aan. De juf vertelde dat ze dit zeer belangrijk vind, omdat de kinderen hier heel verlegen, beschaamd zijn, door zich te verkleden kunnen de kinderen zich inleven in een ander persoon waardoor hun angst en schaamte wegvalt,… Die juf wou eventueel wel kledij maken voor Shaupi Shungo als wij de stof en de materialen zouden voorzien.

Die school had prachtige materialen, ze werkten ook met een handboek van de staat zoals in die andere kleuterschool. Ze vertelde ons dat je die boeken gratis kan gaan aanvragen in het Cosejo Provincial de Napo in Tena.
We vertelden dat we een kleuterklas in Shaupi Chungo willen inrichten, dat ze er nauwelijks materiaal hebben…
Enkele juffen zeiden ons dat we dit materiaal allemaal gratis kunnen krijgen als je een aanvraag doet aan de staat… Banken en stoelen kun je gratis verkrijgen…
Dus schreven we adressen op waar we dit alles gratis kunnen aanvragen.
We zagen heel wat bruikbaar materiaal voor de kleuterklas en vroegen enkele adressen waar we dit konden terugvinden. We zagen blokken, duploblokken, puzzels, handpopjes…

Sarah gaf die morgen en middag net als de andere keren Engelse les. Thema van de lessen: fruit en groenten. De kinderen maakten een fruit and vegetables- memory. Het Engels van de kinderen begint al een klein beetje te verbeteren, hoewel het nog steeds moeilijk blijft. Gelukkig kon Sarah nu al aan de juf duidelijk maken dat het onmogelijk is om kinderen van 5 jaar Engels te leren ( ze spreken amper Spaans). Zij neemt nu de allerkleinsten apart.
Wat wel heel fijn is:de kinderen zijn echt gemotiveerd om Engels te leren. Ze doen hard hun best.
In de middag gaf ze opnieuw les aan de jongeren. Nog steeds in thema: Food. De jongeren moesten zich inbeelden dat ze restauranthouder waren. Ze moesten hun fantasie gebruiken (wat hier zeer moeilijk is, ze zijn driloefeningen gewoon) en hun restaurant tekenen en voorstellen aan de rest van de klas. Soms verliep dit wat stroef. Conclusie: er moeten meer spreekoefeningen gedaan worden.

Thijs C schilderde samen met Fidel en Alex van de gemeenschap. Als ze uit zichzelf hulp aanbieden moet je dit niet afslaan maar met beide armen aanvaarden. Initiatief nemen is hier voor hen zeer moeilijk.

Donderdag 21 februari ’08

Sarah ging de hele morgen helpen in het schooltje. Ze kreeg er een lekkere maaltijd voorgeschoteld: rijst met gebakken bananen en tonijn. Best wel lekker. De kinderen krijgen bijna nooit iets anders dan rijst, ik kan me wel inbeelden dat ze dit beu zijn. Ze krijgen zeer eenzijdige voeding en hebben dan ook opgezwollen buikjes.
De juf vroeg Sarah of ze vanaf maandag ook Taal, wiskunde en natuur wil geven. Wordt gegarandeerd lachen met zo’n gebrekkig Spaans :D Ze zal haar beste beentje voorzetten.

Thijs en Thijs namen terug de taxi om 6u30 naar de hoofdbaan van daaruit namen we de bus richting Tena.
We bezochten er een school met 240 tal kinderen,kleuters. Er zaten ook babytjes tussen: Jardin Madre Imelda.
’s Morgens stonden de kinderen mooi in een rij achter elkaar en er werden verschillende gebeden opgezegd. Enkele liederen werden gezongen en daarna gingen de leerlingen elk naar hun eigen klas. De ene klas was echt zeer gedisciplineerd. De andere klas was een echt “zottekot” . Want er was maar 1 juf voor Twee klassen. We moeten niet neerschrijven wat de kinderen denken als de juf weg is= FEESTJE!!
Op banken lopen, op de juf haar blokfluit spelen, naar elkaar slaan, roepen, tieren,…

We keken wat rond in de verschillende klassen. Er was daar ook een meneer met een gitaar die in de verschillende klassen rond ging. Dit was dus de muziekleerkracht.
Die speelde echt mooie liederen. Thijs D sprak met hem af om zaterdagmorgen eens samen te komen om wat gitaar te spelen.
Tijdens de pauze moesten we in een gastenboek schrijven van de directie.
De directrice typte ook een brief aan ons: Er stond in dat we altijd welkom waren…We kregen nog een broodje en een warm vruchtendrankje.

Daarna gingen we naar de bibliotheek Amazonas achter tekenpapier voor Sarah, we kochten er ook enkele bruikbare werkboeken voor in de kleuterklas.
Dan gingen we naar het Consejo Provincial de Napo.
We vroegen werkboeken voor de kleuters, de mevrouw kon er maar een paar gratis meegeven (2) om meer boeken te verkrijgen moet de juf van Shaupi Shungo een aanvraag indienen. Ook om de vaderlijke symbolen, en cd’s…
Om banken en stoelen is het waarschijnlijk te laat, daar waren er geen meer.

Om 14u hadden we afgesproken om samen met de vrouwen uit het dorp het winkeltje te openen, we gingen het wat op ruimen en hen aanzetten om terug wat armbandjes te fabriceren.
Wonder bij wonder, iedereen was van de partij, we kuisten het stof wat af en sorteerden de vruchtjes…Thijs en Sarah prikten gaatjes in de vruchtjes( je hebt kleine witte vruchtjes waar je na 30 sec door zit met de prikker, je hebt ook kleine donkere vruchtjes waar je echt wel ervaring voor moet hebben. De dames zaten aan 12 vruchtjes, Sarah aan de volle 5 en Thijs C. was eindelijk klaar met zijn eerste. Het was dus wat echt niet gemakkelijk. Sarah slaagde er dan toch in een volledig armbandje te maken: hoerai. Thijs D sorteerde de vruchtjes soort per soort. Goed voor de fijne motoriek.

Vrijdag 22 februari

Sarah ging in de klas wat observeren en tegen 10u30 les geven. Onderwerp van de dag: de dagen van de week. Na spelenderwijs oefenen, konden de leerlingen de dagen van de week in het Engels. YES, jawel!!! Missie geslaagd! Ook het lied superman werd opnieuw gedanst, dit hadden de ijverige studentjes wel verdiend.

Thijs C knutselde een tandenborstel uit karton die hij in een andere klas had gezien en sorteerden de 2 oude vuile bakken met medicijnen die in het winkeltje onder het stof en tussen de kakkerlakken zaten. Er zijn leukere karweitjes. Nadien wilde hij schilderen maar de juf had het liever niet.
Tegen 13u hebben we ons verslag wat getypt. Nadien ging Thijs D naar archidona, Sarah ging de jongeren van Engelse les voorzien. Op het programma: Food, fruits en vegetables. Opdracht: de leerlingen kregen een Engelse woordenlijst en prenten. Ze gingen vertalen met een woordenboek-> ZELFSTANDIGHEID ;) Na wat oefenen konden ze de woorden uitspreken en vertalen. De lessen verlopen steeds vlotter, de doelen worden bereikt en zo moet het.
Thijs C ging opnieuw schilderen.

Zaterdag 23 februari

Vandaag is Thijs D al vroeg vertrokken om gitaarlessen te volgen bij een muziekleraar. Thijs C heeft zijn grote tandenborstel afgewerkt. Toen we wilden vertrekken naar tena kwam er een nederlandse vrijwilliger op bezoek. Hij verblijft in de hacienda Hakuna Matata. Tegen 12u hebben we in tena afgesproken met thijs D. Maar we waren grandioos te laat door onze nieuwe kennis. We zijn samen met de 2belgen(christoph en wim9 gaan informeren om morgen te gaan kayaken.
Morgen gaan we dus een avontuur tegemoet.

tot volgende keer.

(onze excuses dat ons verslagje iets later op de blog kwam)

Sarah, Thijs en Mateo

Geen opmerkingen: