dinsdag 4 maart 2008

We zitten al in de helft

Zondag 24 februari

Vandaag gingen we kayakken, het was een prachtige dag dus het was al goed begonnen. Sarah en Thijs D zorgden dat ze tegen 8. 30u aan het grote betonnen huis stonden zodat ze mee konden in de taxi want tegen 9u verwachten ze ons voor vertrek. Thijs C was blijven slapen bij Wim en Christof waar de taxi vertrok, dus wandelen was uitgesloten. Ter plaatse moesten we gelukkig nog onze kayak uittesten. Van De 5 kayaks waren er 3 te klein. Wij zijn namelijk reuzen in dit land. Gelukkig konden ze nog het schuim eruit halen die bij de voeten in de weg stak zodat we toch met z’n allen konden vertrekken. Voor Thijs C duurde het allemaal veel te lang. Eerst de kayaks testen, dan de kayaks op de taxi, dan ging onze gids nog eten, tralali tralala. Hoe dan ook zijn we tegen 10.30u toch kunnen vertrekken. Zodat we tegen 11.30u het water in konden glijden.

De sfeer zat er al goed in toen we met 4 op de achterbank zaten. Thijs D had het weer goed bekeken en sprong voorin. De intelligentie zelve.
Dus de gids mocht achteraan op de kayaks.
Ter plaatse ging alles veel sneller. En was het lachen geblazen. Zeker toen we ons veiligheidskleedje moesten aantrekken. We kregen een goede uitleg en vertrokken. Al snel werden we ondergedompeld in het wildwater kayakken. Het eerste slachtoffer viel(kayak viel om), rarara, daarna viel de rest.
We hadden nog maar 1u gekayakt en GEZWOMMEN of we gingen al eten.
Na het eten gingen we ervoor want we wilden iets sneller gaan. We dachten dat onze “knappe” gids nog nooit zo’n trage groep gehad heeft.
Toch lukte dit niet want we hadden niet veel stroom. De een ging iets sneller dan de andere. Opnieuw vertellen we niet wie de laatste was. Rarara.
Naar het einde van ons kayakken kregen we toch nog enkele “Grave stukken”
(onze Mechelse vrienden zouden het zo uitspreken) tussen.
Zo was het toch nog een leuke bedoening; enkel kreeg Sarah de schrik van haar leven toen de kayak omkantelde. Gelukkig kon ze haar veiligheids zeil’rokje’ lostrekken en kwam ze vrij. En stel dat dit niet lukte was onze prins op z’n rode kayak er nog
(de gids die vlak naast Sarah was)
Nadien hebben we ter plaatse nog wat van de zon genoten. JAJA België, soms is er “echte”zon.
Tegen 18.30 u waren we versleten en eindelijk thuis. De twee Mechelaars moesten nog over het water. Jammer voor hen want ze hadden het ook wel gehad voor vandaag. Tegen 19u wilden we allen in ons bed kruipen. Maar onze nieuwe kennis (Hollander) kwam op bezoek. Dus werd het slapen nog wat uitgesteld. Thijs C kon het niet meer aan en liet de Drie achter in de living.(zie foto v ons huisje met de koelkast)

Maandag 25 februari

Om 6.30 u zaten de thijsen al op de taxi samen met nog 23 man.
We zijn in de school van Onze vriend ten huize(Armanda) gaan observeren omdat we dit de week ervoor beloofd hadden. Het was vandaag maandag dus EREBETOON aan de vlag. Na dit vertoon zijn we nog eens de kleuterschool(PIA MARGARITA) en een andere middelbare school ernaast gaan bezoeken(daar zitten er ook kinderen van shaupi shungo). Ze waren aan het oefenen voor de grote dag (een soort feestdag om hun vlag te vereren)
In de kleuterschool hebben we zeer goede stappen kunnen zetten voor het project. We hebben samen met de directrice van de kleuterschool in Archidona een brief opgesteld om gratis banken, stoelen,kasten,boeken, verf,… aan te vragen.
Tegen 14u namen we de taxi terug.
Eenmaal thuis is Thijs C de nieuwe blauwe verf gaan gebruiken. Omdat de vorige verf afschilferde als de kinderen eraan kwamen. Deze keer blijft het wel hangen. Thijs D vind het nu mooier, Sarah en Thijs C niet. 1 ding is zeker. HET gaat er niet meer van.
Thijs ging in de middag met enkele kinderen in de rivier zwemmen.
Sarah gaf ‘s morgens Engelse les en in de namiddag deed ze dit ook aan de jongeren.

Dinsdag 26 februari

Vandaag hebben we in de morgen ons huis gepoetst met onze nieuwe trekker. Thijs D ging ‘s morgens achter de nieuwe sterkere maar minder mooie verf geweest in Archidona. Jammer genoeg hadden ze die niet liggen en ging de verf pas morgen binnen komen.
Manana, Manana zegen ze altijd. Maar hoe laat precies weten we nooit. (Afspraken komen ze hier vaak helemaal niet na)

In de middag ging Sarah paardrijden met Christophe en Wim. Thijs D ging opnieuw naar Archidona, hij ging er een indiaanse familie bezoeken. Thijs C heeft wat op de computer voor school gewerkt.
Maar tegen 7.30u aten we en Thijs D was nog altijd niet terug. Tegen 9 u gingen we slapen. Thijs D was bij de indianenfamilie, daar leerde hij enkele typische indianendansen, van sjamanisme,… In het dorp Rukulakta waren er deze week namelijk feestdagen. Thijs D moest indianenkledij aandoen en trad op samen met de indianen deden ze de indianendans…( je voelt je een echte indiaan, dansend op de…)

Woensdag 27 februari

Vannacht was het weer een stormnachtje. Sarah heeft niets gehoord met de oordoppen maar de thijsen waren weer goed wakker.
Vandaag vereren alle scholen de vlag. Waarom weten we niet heel juist.
Ook heeft onze buurman”Gorge” de brug die ze aan het herstellen waren in een dronken bui kapot gemaakt. Hiervoor hangde er een gespannen geurtje in de lucht.
Dus zijn wij maar een kijkje gaan nemen. Ondertussen organiseerde Thijs D voor zichzelf een poetsdagje.
Sarah en Thijs C namen tegen 14u de taxi aan de brug richting Archidona. Sarah ging haar brief posten. Thijs C ging achter de verf die normaal binnen ging zijn maar die was alweer niet binnen. Mañana mañana…. Normaal ging Sarah Engelse les geven maar de juffen zijn weer zo slim geweest om geen enkel lokaal open te laten.
Gelukkig hadden we de memoriestick met enkele nieuwe foto’s mee. Zo was onze moeite niet voor niets geweest.
Toen we thuis kwamen was onze leefkompaan nog altijd aan het wassen. RESPECT!!!

Donderdag 28 februari

Vandaag ging Thijs C achter de beloofde verf. Waarschijnlijk is die weer niet binnen.
En natuurlijk was het opnieuw niet binnen. Om gek van te worden. Tegen 10u zou het er moeten zijn. Jammer, kans verkeken. We hebben het in een andere winkel gehaald. Wel was het niet makkelijk om exact de juiste verf uit de 8 soorten te halen. Eind goed al goed.
Sarah bereide s’morgens haar Engelse les voor. Thijs D ging op bezoek naar Tena bij de Prefecta del gobierno provincial de Napo,daar diende hij de aanvraag in om stoelen en tafels voor in de klas. Thijs D liet weten dat het nogal lang duurt in het provinciaal centrum…

Eenmaal thuis was een douche zeker welkom na een lange wandeling in de hitte. Nadien is Thijs C 2u gaan schilderen.
Sarah ging om 14. 30u normaal een inhaalles Engels geven voor de jongeren omdat er de dag ervoor gene was wegens geen lokaal, maar de jongeren kwamen niet af. Dus ging ze mee naar de winkel die we tegen 14u samen met de vrouwen gingen openen. Bandjes maken en gaten in nootjes maken is de opdracht. Een serieusssssss karwei.
Gelukkig kon Alex(een jonge gast van het dorp) de boormachine vermaken waardoor het “ gaatjes maken in nootjes” veel sneller. Het is goed dat we de vrouwen van het dorp leren kennen want die mensen zien we anders heel zelden.
We hebben er tot 17.30u gezeten.

Vrijdag 29 februari

’s Morgens hebben de Thijzen een poppenkast in elkaar gestoken die we maandag willen brengen. We hebben veel geknutseld.
De belangrijkste onderwerpen van het poppenspel waren”papiertjes en andere vuilnis oprapen en tanden poetsen”. Zodat de kinderen dit uit zichzelf zouden doen.

De juf van het lager kwam niet, dus gaf Sarah les: Eerst uiteraard wat Engels, daarna werden er vingerpopjes gemaakt, er werd gedanst,…
Tegen 11.30u hebben we met zen allen gebaseballd(met paletjes en tennisbal, voor de iets stoerdere kerels natuurlijk met een bamboeknuppel).
De kinderen kenden dit niet. Ze vonden het zeer leuk.
Lopen is namelijk 1 van hun hoofdactiviteiten ter plaatse.
Iets later kwam er een losgeslagen paard voorbij die vast zat met z’n poot in een touw van z’n eigen mondstuk. Hierdoor is het spel volledig gedaan.
Wij hebben het paard rustig benaderd en het verlost. Daardoor merken de kinderen misschien dat je respect moet hebben voor dieren.

Wederom geen Engelse les, wegens geen studenten. Er was een feestje in een nabijgelegen dorpje waardoor ze niet afkwamen.
Tegen 14u30 kwamen de kinderen Sarah en Thijs D. halen om te gaan zwemmen bij een klein strandje iets verder. Sarah vond het een geweldige plaats. Het was er zeer mooi en er was zand ipv al die stenen(dus geen pijne voeten). Je kon er van de rotsen springen: 1,5 m hoog in het water springen, je kon er van 3 m in het water springen en je kon er van 5 m in het water springen…
Thijs C schilderde het laatste stuk. Nadien ging hij achter met Fidel(een jonge gast van het dorp)

Tegen 16.30u begon het al frisser te worden. Thijs ging naar huis om kip klaar te maken. Sarah en Thijs D gingen zonder dat Thijs C het wist mee met de kinderen van het dorp naar een feestje in een ander dorp. Daar kregen ze een overheerlijke maaltijd voorgeschoteld: rijst met spaghettidrendels en vleesbrokjes.
Tegen 18.30u waren ze thuis. Jammer voor de kip. Maar hoe dan ook was er een groot stuk weg ;) Uiteindelijk hebben we ons klaargemaakt om ook naar het feestje te gaan.
De mensen daar dronken echt een vies drankje(drago- 70% alcohol) Ze mogen het hebben want wij zijn er vies van. Dus de meeste personen waren al goed weg in het hoofd.

Zaterdag 1 maart

Onverwachts ging Thijs C samen met een jongeling uit het dorp erop uit. De anderen sliepen nog. Hij vertelde dat ze gingen vissen. Dus moest Thijs dit zien.
Hij ging mee en het was een hele ervaring. Alle dorpelingen gaan op dezelfde plaats vissen.
Ze maken eerst een dam, waardoor het water erachter daalt. Dan persen ze met een kei uit de wortels van een bepaalde boom sap waar de vissen op af komen.(“ruttekuschers”= vissen die aan stenen zuigen)
Eenmaal dit gedaan kan het vissen beginnen. Iedereen vist met de handen. Van 3 jaar tot … 80 zeker. Telkens ze hun handen in het water steken hebben ze er 1. Echte kenners dus.
Thijs keek en leerde. Uiteindelijk heeft hij er ook enkele kunnen vangen.
Tegen 13u ging hij de afwerking van de witte verf doen.
De klas was GEVERFD!!!!
Rond de middag vertrok Thijs D te voet naar Archidona, dit was een hele trektocht, hij trok terug naar Rukulakta naar de indianenfamilie die hij leerde kennen. Daar toonden ze me verschillende soorten vruchten waar verschillende indianenstammen zich mee beschilderen, ook leerde hij enkele geneeskrachtige planten kennen…

S’avonds hebben we samen met Fidel en Pedro(gasten van het dorp) foto’s bekeken in ons huisje.

Zondag 2 maart

Vannacht was het weer een nacht om niet te slapen door de storm.
Word je niet wakker van de storm, dan word je wakker van de jeuk, dieren(kakkerlakken,motten, hanen, honden,…), zit je vast in je muskieten net of word je wakker van van Thijs C(in Sarah haar geval, hij praat in z’n slaap=lastpost).

S’morgens is Thijs C samen met de familie van Alex de jungle ingetrokken. Thijs C heeft gezien hoe de papa van het gezin een boom omzaagde(met kettingzaag) om een bijennest die in de boom zat te bemachtigen.
Eenmaal het stuk van de boom, zaagde de papa die in de lengte in twee. Al de kinderen stonden er op 1 of 2 meter bij. Aan het hopen op veel honing. Zelf stond Thijs C er toch wel 5 m van. Beter voorkomen dan genezen.
Eenmaal open vlogen er VEEL te veel beesten weg. De kinderen gingen er onmiddellijk op af. Nog voordat al de bijen weg waren dronken ze de honing op. Wat lekker was.

Tegen 12u zijn we naar Tena vertrokken( wat 1u later is dan normaal) om onze inkopen te doen en om onze emails te bekijken.
Thijs D heeft er een grote binnenband gekocht om in het dorp met de kinderen in de rivier te spelen.
Het was al 7u toen we met de taxi naar ons huisje vertrokken. Jammer genoeg is de brug nog niet helemaal ok om er over te rijden. Dus moesten we met al onze inkopen(VEEL water,brood,….) nog 10 min wandelen. Ook hadden we maar 1 zaklamp waardoor het moeilijk was.
Hoe dan ook zijn we met man en macht er toch geraakt.

Maandag 3 maart

Vandaag zitten we in de helft van ons Ecuador avontuur.

Sarah gaf vandaag heel de dag les. Want de juf van het lager kwam niet af. Voor de pauze heeft Sarah samen met de kinderen nog eens gebaseballd omdat ze ernaar vroegen.
NA de pauze brachten Thijs en Thijs hun poppenspel. Er was nog een grote voorbereiding voor nodig want we hadden nog geen decor. Een poppenspel in een andere taal is ook geen lachtertje.
Hopelijk hebben de kinderen begrepen wat we hen wilden aanleren.(Tanden poetsen en vuilnis oprapen)
Zowel de oudere kinderen als de jongere kinderen kwamen kijken.
Nadien kon er geen bedanking af van de juf.
Nadien haalde Thijs D zijn GLOEDNIEUWE PARACHUTE boven. De kinderen hebben zoiets nog nooit gezien. Ze vonden het zeer leuk , ze waren zeer enthousiast, waardoor het luisteren naar de opdrachten wat minder vlot verliep.
In de middag ging Thijs D gaan praten in Tena om de gratis aangevraagde materialen mss toch te krijgen. Sarah gaf aan de jongeren Engelse les en Thijs C typte het verslag voor deze week die nadien grondig nagelezen en bewerkt wordt door de medebewoners.

Dinsdag 4 maart ’08

Thijs D is s’ morgens achter een bazong(25liter drinkbaar water) geweest.
Sarah gaf les en Thijs C deed de was. En poetste de grond van ons huisje.

In de middag gingen de twee thijzen naar Tena om onze lakens te laten wassen en om een timmerman op te zoeken.

zo tot later.
vele groetjes
Sarah en Thijs en Mateo

Geen opmerkingen: