maandag 31 maart 2008

dinsdag 25 maart 2008

vervolg dagboek

Sorry trouwe lezers, voor de vertraging van onze blogtekst. We hadden 3 drukke weken en het typen van de blog neemt ook wat tijd in beslag. Papa van Sarah bedankt voor de andere slag (hagelslag). We proberen jullie een zo duidelijk mogelijk verslag te geven in de dagen die volgden.

Woensdag 5 maart’O8

Gisterenavond hebben de twee Thijzen 15 oude banden gaan halen bij een bandencentrale. (gratis weliswaar)
De kinderen speelden er de hele morgen mee, het was tof om ze bezig te zien.
Thijs C. werd die dag gebeten door een toch wel tamelijk grote spin en we wisten niet of hij gevaarlijk was. Na inlichtingen bij Hakuna bleek de spin ongevaarlijk te zijn. Toch was de vinger en de helft van z’n hand voor 25 uur verlamd.
Rudy gaf ons de volgende opdracht, een plakkaat te maken voor de brug en
Sarah gaf engelse les aan de jongeren. .Daarna zijn we samen met Fidel, Armando, Watuzu (Johny), Telmo… Armang,… naar het strandje geweest met de band (zie fotos). Met de band hebben we het grotje bij het strandje kunnen binnen varen.
We gingen gaan praten met de pa van Armando die blijkbaar de timmerman van het dorp is. We hadden echter al verschillende malen gevraagd of er een timmerman in het dorp is, maar niemand gaf ons een klaar en duidelijk antwoord. Matheo toonde enkele foto’s van zithoeken en andere materialen, uit de catalogus van Baert. Het was wel wat moeilijk om het hem uit te leggen maar uiteindelijk verstond hij de opdracht.
Hij zei ons dat we eerst alle materiaal moesten gaan aankopen en dat hij er dan zou aan beginnen. Het jammere van de zaak is dat de timmerman elke dag in Hakuna Matata werkt aan een prachtig huis met vele ander werknemers. Dus hij kan enkel na die uren aan het werk om ons materiaal voor de klas te maken.

Donderdag 6 maart’ 08


Die dag zagen we wonder boven wonder als een verrijzenis in het dorp onze goede vriend Rony terug. Rony is een jongen van 12 jaar die al een hele tijd niet meer naar school kwam. De lerares zei dat hij gaan werken was met z’n ouders in Mishawali
De mensen in het dorp vertelden dat hij erg ziek was, hij zag er ook erg mager uit.
In het schooltje bereidden we ons voor op de atletiekwedstrijd die volgende week plaatsvond in Archidona. Samen met de juf en de kinderen maakten we een verspringzandbak met machete… dit was grappig om zien.
We zijn met de timmerman achter het materiaal gaan zoeken. We hebben weer serieus wat afgewandeld om het juiste hout te vinden en hebben zo’n 5 tal houthandelaars overlopen om uiteindelijk het juiste hout vinden.
Alle andere werkmaterialen vonden we in de Fereteria’s.



Vrijdag 7 maart ’08

Sarah is jarig! ’s Morgens zingen de kinderen een lied: feliz cumpleaños.
Het was opnieuw een hevige nacht, De gehele nacht heeft het gebliksemd en goed geregend.
Door de stortbui hadden we de volgende morgen terug geen water. Tof!

De zon schijnt vrolijk in het rond en dan is er geen water…
Plots komt Clidé achter 4 eieren vragen, in het schooltje hadden ze geen eten en de jonge lerares had honger.
Ze bakte enkele kleine bananen, en een maakte eipapje.
De oudere directrice zegt dat er geen eten meer is en dat Rudy dit normaal voorziet.
Ze zei tegen Matheo dat hij er eens moest van praten met Rudy.
Die zelfde avond gingen Matheo, Thijs, Alex en de timmerman achter de 50 houten planken… We zochten een goede taxi uit die dit kon vervoeren, dit was opnieuw een zoektochtje. We legden de 50 planken langs achteren in de grote pick-up. Alex zat achterin op het hout zodat het hout niet uit de pick-up zou wippen.
Die dag vernam Sarah van Gloria de directrice dat Rony Malaria heeft.




Zaterdag 8 maart ’08

Het regende de gehele dag door.
Thijs C had wat koorts en was wat ziek.
We keken in de namiddag naar 2 filmpjes.


Zondag 9 maart ’08

Zondag gingen we inkopen gaan doen in Tena en bezochten we een goede vriend ter plaatse.

Maandag 10 maart ’08

Thijs en Thijs probeerden ’s morgens 2 autobanden te snijden met een mes en een machete om zo een schommel te verkrijgen, dit was helemaal geen lachertje. In die autobanden zitten er namelijk ijzerdraden , dit is materiaal dat door Belgen gemaakt wordt. Dit vertelde Wim ons althans. Om dit door te snijden met een zakmes of een oude ijzerzaag is er toch wat mankracht nodig. We hebben er 3 uur aan gewerkt.
Nadien konden we wel een siesta gebruiken. Thijs C voelde zich nog steeds niet in zijn sas.
Sarah gaf ’s morgens les in het schooltje en ‘s middags aan de jongeren. Natuurlijk werd er getrakteerd: we bakten heerlijke pannenkoeken, nadat de jongeren eerst het recept van het Engels naar het Spaans vertaald hadden.


Dinsdag 11 maart ’08

Sarah gaf les in het schooltje.
Thijs C. knutselde een weekkalender in elkaar. Het werd een kleurrijke trein met zwarte banden en een locomotief, in de locomotief plaatsten we een foto van ons zelf.
S’ middags gingen Sarah en Thijs en de andere Belgen om de mails te controleren.
Matheo spoorde de jongeren aan om in de namiddag nog eens te voetballen, het is namelijk al een hele poos geleden dat ze nog voetbalden in het dorp.

Woensdag 12 maart ’08

Sarah gaf ’s morgens les: er werd volop geoefend voor de atletiekwedstrijd die eraan zat te komen: verspringen, hoogspringen, estafette,… Alles werd nog even doorlopen.
Thijs en Thijs maakten een clown om de klas op een mooie manier te decoreren.
Iets later kwam Wim af. Hij hielp ons om de de gesneden banden aan de kapotte schommelkettingen te hangen. Hij had een goede ijzerzaag en materialen bij zich om dit klaar te spelen. Met dank aan Wim en zijn materialen, onze autobanden kunnen de kinderen nu vrolijk genieten van het weg en weer geschommel. We moesten nu alleen nog musketongs zoeken om de schommels stevig vast te maken.
In de namiddag ging Thijs naar Tena om wat didactische foto’s op het internet te zoeken om kalenders te maken. Matheo lammineerde het later die avond.
Toen Thijs terug kwam van Tena waren Sarah en Thijs samen met de jongeren aan het voetballen. Onze Nederlandse kennis Fadiar( vrijwilliger in Hakuna Matata) was aan het kijken. S’ avonds hebben we er een praatje mee gemaakt in ons huisje.

Donderdag 13 maart ’08

Vandaag gingen Sarah en Matheo naar een atletiekwedstrijd in archidona.
Daar namen zo’n 8 tal scholen aan deel uit in en rond archidona.
Het evenement nam plaats op een groot voetbalterrein. Het ging beginnen om 9 uur, maar om 9 u begonnen ze pas alles klaar te zetten(lijnen schilderen, afstanden afmeten, boxen en micro klaarzetten…), waardoor het evenement pas om 10u30 van start ging.
De kleinsten die niet deel mochten nemen aan de atletiekwedstrijd bleven in de klas.
Thijs C leerde hen het spel uno aan. De kleinste kinderen begrepen het niet zo goed, ze waren blij als ze de meeste kaarten of kleuren hadden. Na het vele herhalen begrepen de meeste kinderen het toch.
Ook werd er later die dag nog gebaseballd met de kinderen. Dit deden de kleinsten graag, want de grootste sportiefste jongens waren naar de atletiekwedstrijd.
Tegen de middag was Matheo al terug, hij heeft vandaag de bel van het winkeltje geschilderd en hij maakte ook een blad met enkele indianen sjablonen met een tekst voor de toeristen. Dit bevestigden we aan de winkel.
Thijs C opende het winkeltje en hij boorde vele gaatjes in de nootjes, niet ongevaarlijk. Het rekje werd ook opgepoetst en de grond werd geveegd… want de volgende dag zou er een grote groep toeristen langskomen.
Sarah ging terug Engelse les geven, maar er was niemand. Blijkbaar zitten de jongeren nu midden in de examens.
Na het werken in de winkel wilden we nog wat gaan voetballen met de jongeren.
Matheo riep (op indiaanse wijze zoals ze dat hier gewend zijn) de stervoetballers bijeen
De twee Belgen (van aan de overkant van de rivier) kwamen ook af om mee te gaan voetballen. Het duurde echter weer een tijdje voor we effectief begonnen te voetballen. Ze stonden daar maar weer wat te kijken, uiteindelijk werd er toch gevoetbald.
Tijdens het voetballen werd Christof plots onwel. Hij had een bloedvergiftiging en zwol helemaal op. Hij is allergisch voor tomaten en had er toch gegeten. Hij moest meteen naar het ziekenhuis. Na een paniekerige avond kwam alles gelukkig in orde. Hij moest wel een nachtje in het ziekenhuis vertroeven.

Vrijdag 14 maart ’08
Rond 8u15 gingen we allen naar het tweede deel van de atletiekwedstrijd. Om de andere disciplines nog te doen. De juf van het kleuter stuurde de kleuters naar huis en ging ook mee naar de atletiekwedstrijd samen met haar vriend.
Op het stadium zagen we een jongetje met 2 kuikentjes, eentje in het roze en het andere in het fel geel. (Zie fotos)
Door het ontbreken van één meisje van het vrouwenteam, kon niet deelgenomen worden aan de estafette. Jammer wel.

Zaterdag 15 maart ’08
S’morgens om 8 uur opende Matheo het winkeltje, er kwam een groep van 18 toeristen het winkeltje bezoeken. De opbrengst was 11 dollar.
We gingen met enkele jongeren van het dorp naar een zwembad met buizen.
We speelden er volleybal en zwommen er. We gingen er ook door een grot met water en vleermuizen. Het was er best wel griezelen. ’s Avonds hielden we een feestje in de yagé bar. Het was een leuke avond.

Zondag 16 maart ’08

Het was een zondag zoals al de andere zondagen.
Naar Tena gaan, even op het internet proberen te surfen en daarna inkopen doen om de week door te brengen.

Maandag 17 maart ’08
Sarah gaf les in het schooltje: er waren examens. Ze moest toezicht houden en hier en daar wat uitleg geven.
In de namiddag was er Engelse les. We keken naar de film van Mister Bean: Mister Beans’ holiday. De film viel enorm in de smaak bij de jongeren. Zeer chistoso vonden ze hem.

Dinsdag 18 maart ’08

Sarah hielp ’s morgens opnieuw bij de examens.
Thijs en Thijs namen weer vroeg de taxi richting archidona. Daar zochten we didactisch materiaal om de klas te kunnen inrichten in hoeken.
Ook hebben we op het internet pictogrammen gezocht om de hoeken in te richten…
Ter plaatse hebben we die ook met een prechistorisch snijmachintje kunnen knippen.
In het totaal duurde dit wel een kleine 3 uur. ( lang leve de printers van het KHBO)
Ook zochten we velcro met plaksel aan de achterkant, maar dit vonden we nergens.
In de namiddag gingen we naar Hakuna om de 55 bladen te lamineren.
Nadien gingen we kijken hoe het zat met de banken bij de timmerman.
Thijs knipte die avond de gelamineerde bladeren uit.

Woensdag 19 maart ’08

Laatste examendag in het schooltje. Sarah hielp, daarna deden we met zen allen wat sport.
Opnieuw namen Thijs en Thijs de vroege taxi, maar dit maal gingen we naar Tena.
We liepen alle winkels af om stevig didactisch materiaal te vinden.
Jammergenoeg zijn 95 procent van de speelgoedwinkels , brolwinkeltjes, alles is er in zacht plastic aanwezig. Het is hier dus moeilijk om goed didactisch en duurzaam materiaal te vinden, maar wie zoekt die vindt.
Wat hebben we al allemaal kunnen aankopen: Duplo blokken (iets anders dan in België), bouwblokken in plastic, maar behoorlijk stevig, stevige werkballen om een bewegingshoek in te richten. We hebben ook al enkele mooie houten puzzels met niveauverschil gekocht, 4 poppen voor in het huisje. Ook keukenmateriaal. Diertjes…2 Tamboerijnen, …
In de namiddag hielpen we wat met de timmerman en plaatsten we de plakkaat aan de brug. Thijs C ging de koeien naar de stal brengen, maar er ontsnapte één, die viel 3 meter naar beneden. Daarna keken we naar de film de Hel van Tangher.

Donderdag 20 maart ’08
La Semana Santa: de heilige week, donderdag en vrijdag is er geen school.
Thijs C was vroeg opgestaan om bamboe te gaan zoeken om ritmestokjes te maken voor in de klas. Samen met Pedro en Hernan gingen ze op zoektocht. Later ging Sarah ook mee en maakten we een grote tocht door de jungle, we hadden er een prachtig uitzicht bovenop de berg, en we proefden veel verschillende soorten fruit.
Matheo maakte het huis schoon.
Vandaag openden de vrouwen zelf het winkeltje en gingen zelf aan de slag (zeer positief dus). Sarah liet weten dat we al tandenborstels met het geld gekocht hebben.
Tegen 3u30 gingen we richting tena om de bus te nemen naar Baños.
Tegen 8uur waren we terplaatse en moesten we nog een hostelletje gaan zoeken.
Het was er behoorlijk fris, Baños ligt op zo’n 1800 meter hoogte. Tena slechts op 800 meter.
We vonden behoorlijk vlug een hotelletje en namen een zalige warme douche en gingen wat gaan eten en daarna kropen we onder de wol.

Vrijdag 21 maart ’08

Sarah en Matheo maakten s’morgens een wandelingetje door Baños.
Er was enorm veel volk, vele toeristen en heel veel artisanale winkeltjes…
Er waren echter niet veel indigenas te zien zoals in Otavalo. Veel mestiezen en toeristen. S’ Morgens kochten we wat souveniertjes in de mooie winkeltjes.
S’ Middags namen we een taxi tot een uitkijkpost om de vulkaan te bewonderen. Helaas was de vulkaan verstopt achter de wolken. Na wat wachten zagen we uiteindelijk een klein stukje van de top bewonderen. We reden daarna naar een andere plaats waar we restanten van de uitbarsting konden zien. Huizen onder de lavabrokken.
S’avonds gingen Sarah en Matheo mee met een processiestoet. Jesus werd van het kruis gehaald en in een kist gelegd… er werd gezongen…
Thijs C was wat ziek en ging wat rusten in bed.

Zaterdag 22 maart ’08

S’morgens gingen we naar Salasaca een naar zeggen mooi indiaans dorpje met mensen in typische klederdracht. Toen we daar aankwamen met de bus zagen we dat het geen echt indianendorp was, maar een behoorlijk groot dorp met stenen huizen in het midden een artisanaal marktje.
Daarna wilden we naar de prachtige warmwaterbronnen gaan.
We vroegen aan een taxichauffeur wat de mooiste warmwaterbronnen waren in de buurt en hij bracht ons er heen. In het straatje voor de warmwaterbronnen waren vele winkeltjes met bikini’s, zwemschorten, zwembanden,… We dachten amai dat moet hier wel de moeite zijn. Er was enorm veel volk. Toen we echter binnen kwamen merkten we hoe hygiënisch de zwembaadjes waren, de mensen zaten er als haringen in een ton precies in een groot bad. Het water was zo bruin echt bruin. Het water was trouwens helemaal niet warm. Het was net een lauw bad.
Na 10 minuten baden hadden we er genoeg van, we trokken naar de prachtige douches, de schimmel stond er op de muren, het waren terug grote buizen en er kwam bruin warm water uit de douche, gezellig zeg.
Daarna namen we de bus terug naar Tena.
Het was een helse rit in het donker langs de kronkelwegjes in de bergen.
We kwamen goed en wel aan in Tena, waar we een taxi namen naar ons huisje.

Zondag 23 maart ’08
We gingen naar Tena, we gingen eventjes op het internet.
We gingen met enkele jongeren gaan zwemmen in de rivier.
Daarna hielden we een feestje want het was de verjaardag van Fidel een jongen van ons dorp. Het was erg leuk.

Maandag 24 maart ’08

Thijs C is wat ziek, hij heeft 39 graden koorts.
Sarah gaf les en Thijs en Thijs typten samen de blog in ons bed.

woensdag 19 maart 2008

dinsdag 4 maart 2008